Kávékrém torta
A legjobb ami a kávéval történhet. Finom, krémes s valóban érezni rajt a kávét. Ha valaki rajongója eme nagyszerű koffeines italnak s teheti, mindenképpen próbálja ki. A kávékrém, s a finom szaftos kávés-mandulás piskóta igazán jól mennek egymáshoz. Tehát a recept...
Kávékrém hozzávalók, s elkészítés:
1 csomag vaníliás puding ( én bourbon vaníliást használok)
2 kanál liszt
200 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 liter tej
0,75 dl kávé lehűtve
rum ( ha nem felejted ki éppen, mint én most :)
250 g vaj
A pudingot, lisztet, s a cukrokat kikeverjük, majd lassan hozzáadjuk a tejet amivel csomómentesre keverjük, s feltesszük főzni. Időközben beleöntjük a kávét is. Ha már sűrű, akkor levesszük s teljesen kihűtjük. Ha már hideg, akkor mehet bele a hideg vaj a rum, s robotgéppel simára dolgozzuk. S felhasználásig hűtőben tároljuk. Akár előtte nap is elkeszíthetjük.
Kávés-mandulás piskóta hozzávalói, s elkészítése:
6 tojás
300 g cukor
350 g liszt
70 g szeletelt mandula
1 csomag sütőpor
0,75 dl kávé lehűtve
6 ek víz
A tojások sárgáját a cukorra s vízzel habosra keverjük, majd mehet bele a kávé. A lisztet a sütőporral összekeverem, s elkezdem adagolni a tojásos keverékhez. Majd a fehérjét is kihabosítjuk s az is mehet az alaphoz, de csak finoman keverjük össze nehogy megtörjük a habot. Ezután óvatosan mehet bele a darabolt mandula is.
Majd előmelegített 200 fokos sütőbe tolva az utolsó előtti sínre rakva sütjűk 30-40 percet, majd visszavesszük 140-150 fokra s még további 40 percig sütjük. ( ez sütőfüggő mennyire erős. Az én sütőm erős, de ezt most tovább kellett sütnöm a szokásosnál.) Tűpróbálva ellenőrizzük.
Én 18 cm-s magasfalú formában sütöttem, s gyönyörűen feljött. Nagyon szaftos, finom piskóta lesz belőle. S így egyszerre megvan a három vastag lap nem kell külön formákban sütögetni.
Mikor a piskóta is teljesen kihűlt, akkor jöhet a töltés, burkolás, díszítés. Ez most egy gyors vasárnapi torta volt így nem sokat foglalkoztam a burkolással. Illetve a 35-40 fokos konyhában eléggé könnyen olvadt a vajkrém, így folyton hűtőbe be majd ki. S mivel csak otthonra készült, így gondoltam félig burkolva is jó lesz.
S valóban így is kapós volt...
Remélem tetszett a recept,