Minden ami finom...

Habcsók és Cukormáz

Habcsók és Cukormáz

A kávé minden formában finom...

2017. augusztus 07. - habcsokescukormaz

Kávékrém torta

A legjobb ami a kávéval történhet. Finom, krémes s valóban érezni rajt a kávét. Ha valaki rajongója eme nagyszerű koffeines italnak s teheti, mindenképpen próbálja ki. A kávékrém, s a finom szaftos kávés-mandulás piskóta igazán jól mennek egymáshoz. Tehát a recept...

Kávékrém hozzávalók, s elkészítés:

1 csomag vaníliás puding ( én bourbon vaníliást használok) 

2 kanál liszt

200 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

0,5 liter tej

0,75 dl kávé lehűtve

rum ( ha nem felejted ki éppen, mint én most :) 

250 g vaj 

A pudingot, lisztet, s a cukrokat kikeverjük, majd lassan hozzáadjuk a tejet amivel csomómentesre keverjük, s feltesszük főzni. Időközben beleöntjük a kávét is. Ha már sűrű, akkor levesszük s teljesen kihűtjük. Ha már hideg, akkor mehet bele a hideg vaj a rum, s robotgéppel simára dolgozzuk. S felhasználásig hűtőben tároljuk. Akár előtte nap is elkeszíthetjük. 

 

Kávés-mandulás piskóta hozzávalói, s elkészítése: 

6 tojás

300 g cukor

350 g liszt

70 g szeletelt mandula

1 csomag sütőpor

0,75 dl kávé lehűtve

6 ek víz

 

A tojások sárgáját a cukorra s vízzel habosra keverjük, majd mehet bele a kávé. A lisztet a sütőporral összekeverem, s elkezdem adagolni a tojásos keverékhez. Majd a fehérjét is kihabosítjuk s az is mehet az alaphoz, de csak finoman keverjük össze nehogy megtörjük a habot. Ezután óvatosan mehet bele a darabolt mandula is.

Majd előmelegített 200 fokos sütőbe tolva az utolsó előtti sínre rakva sütjűk 30-40 percet, majd visszavesszük 140-150 fokra s még további 40 percig sütjük. ( ez sütőfüggő mennyire erős. Az én sütőm erős, de ezt most tovább kellett sütnöm a szokásosnál.) Tűpróbálva ellenőrizzük. 

Én 18 cm-s magasfalú formában sütöttem, s gyönyörűen feljött. Nagyon szaftos, finom piskóta lesz belőle. S így egyszerre megvan a három vastag lap nem kell külön formákban sütögetni. 

 

Mikor a piskóta is teljesen kihűlt, akkor jöhet a töltés, burkolás, díszítés. Ez most egy gyors vasárnapi torta volt így nem sokat foglalkoztam a burkolással. Illetve a 35-40 fokos konyhában eléggé könnyen olvadt a vajkrém, így folyton hűtőbe be majd ki. S mivel csak otthonra készült, így gondoltam félig burkolva is jó lesz. 

S valóban így is kapós volt... 

Remélem tetszett a recept,

A bejegyzés trackback címe:

https://habcsokescukormaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9212726384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása