Sziasztok,
Ma egy isteni eperkrémes tortát hoztam nektek. Ez a torta anyukám születésnapjára készült, s maradéktalanul elfogyott az egész. Nagyon krémes, nagyon epres s annak ellenére, hogy vajkrém nem érezni a vajat benne. A piskóta pedig egy nagyon finom, szaftos kakaós piskóta csokoládé darabokkal. Inspirációt Tortaiskola oldaláról szereztem csak a piskótába én plusz csoki darabokat is tettem, hogy a szaftos piskótában legyen egy kis ropogósság is. Az eperkrémet pedig régóta így készítem. Bár ahogy olvasgatok a neten, szinte mindenki. :)
Hát akkor a recept:
Eperkrém hozzávalók, elkészítés:
25 dkg eper
10-15 dkg cukor attól függően mennyire édesen szeretjük
fél csomag bourbon vaníliapuding
150 g vaj
100 g cukor
Az epret megmossuk, feldaraboljuk s feltesszük főni, mikor elkezd szétesni mehet bele a 10-15 dkg cukor s mikor elkezd sűrűsödni mehet bele a kb. 1 dl vízzel elkevert pudingpor s készre főzzük. Én pár csepp friss citromlevet is szoktam hozzátenni. Kellemesebb, friss íze lesz. Érdemes már előtte nap megcsinálni, hogy le tudjon hűlni.
A vajat habosítsuk ki a cukorral. Mikor szép habos, keverjük össze az eperkrémmel. Nagyon szép színű, ízű, állagú krémet kapunk, ami a hűtőben tovább fog dermedni.
Kakaós, csoki darabos piskóta hozzávalók, elkészítés: ( a recept Tortaiskola oldaláról van, csak én kiegészítettem egy kis darabolt csokival):
Az eredeti piskóta receptet itt találod: https://tortaiskola.hu/2017/05/07/a-legjobb-kakaos-piskota-receptem-nagyon-szaftos-3/
200 g kristálycukor + 80 g a fehérjéhez
Csipet só
4 tojás
1,5 dl olaj
1 dl tej
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
340 g süteményliszt
60 g holland kakaópor
10 ek tej
kevés darabolt étcsoki
A tojások sárgáját habosítsuk ki fehéresdésig a 200 g cukorral. Ha szép fehér mehet bele az olaj, ha egynemű lett mehet bele a tej és tejföl is ( én kicsit összekevertem a tejet és tejfölt így könnyebb volt hozzákeverni). Ezt jó alaposan keverjük ki. Ha szép egynemű az egész mehet bele a tejjel elkevert kakaópor. Közben a fehérjét verjük fel a maradék cukorral, a lisztet pedig keverjük el a sütőporral. Ha a kakópor is elkeveredett, mehet bele a sütőporral elkevert liszt. S a feldarabolt csokoládé. Utána óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot.
Ha ez kész én 18 cm -s formába töltöttem, ami magas falú, így az egész belement.
Majd tegyük be a 175 fokra előmelegített sütőbe, s süssük először 25-30 percig alulról a 2 sínen, majd süssük további 25 percig 145-150 fokon. Az én sütőm elég erős, így kevesebb idő is elég volt neki.
A piskótát hagytam teljesen kihűlni, s három lapra vágtam. Szép egyenletes, vastag lapok lettek. S a krém nagyon jól megtartotta a lapokat.
A díszítéshez svájci vajkrémet használtam. Melynek a receptjét egy másik bejegyzésben találsz itt.
A krém egy részét rózsaszínre, a másikat zöldre színeztem a virágoknak és a leveleknek. A tulipánokat orosz dekorcsővel készítettem.
Remélem ti is megpróbáljátok.
Bea