Minden ami finom...

Habcsók és Cukormáz

Habcsók és Cukormáz

Citromkrémes Pite

2017. július 29. - habcsokescukormaz

Régóta készültem elkészíteni ezt a sütit. Kint tombol a nyár, tehát valami hűsítő finomságra volt szükség, ami kellően lágy, s frissítő ebben a melegben.

Mert hiába van kinn hőség, valami finomság mindig kell. S mi lehetne jobb, mint behozni a nyarat a kellően lehűtött lakásba. 

Előre annyit, hogy nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon nyári. S nagyon, de nagyon citromos!!! 

Ha valaki szereti a citromot, annak kötelező egyszer legalább kipróbálni!

Először az omlós linzertésztát készítjük el. Szigorúan 3-2-1 arányban.

Linzer Hozzávalók, elkészítés:

200 g liszt

100 g vaj

50 g porcukor

1 tojás sárgája

1 Cs vaníliás cukor

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot összekeverjük. Majd mehet bele a tojás sárgája s a kockákra vágott hideg vaj. Ezután gyorsan tésztát gyúrunk belőle, hogy a vaj ne olvadjon fel. Ezután fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Utána kivajazott lisztezett piteformába tesszük s előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk a tetejét, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Ha megsült hagyjuk kihűlni.

Citromkrém Hozzávalók, elkészítése:

Először elkészítjük a lemon curd-t. Ehhez szükségünk lesz:

4 citrom reszelt héjára, s levére

3 egész tojás, + az egy megmaradt fehérjére is

100 g vaj

250 g porcukor

Ezeket a hozzávalókat egy hőálló tálba tesszük, s gőz fölött elkezdjük főzni. Figyeljünk rá, hogy a víz csak gyöngyözzön és ne forrjon, mert a hirtelen hő hatására a tojás kicsapódhat. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz. Ez kb. 15-20 perc. Majd hagyjuk kihűlni.

2 dl zsíros tejszínből ( legalább 30%-s) habot verünk. 

S ha kihűlt a lemon curd, akkor összekeverjük 250 g kihabosított mascarpone sajttal. Mikor jól elkevertük, akkor mehet bele a felvert tejszín is.

Ezután 25 g zselatint feloldunk fél dl vízben. Hagyjuk kicsit olvadni, majd forrásig melegítjük. Mikor visszahűlt, akkor belekeverjük az elkészült citromkrémbe.

 

Ha minden elkészült, a kihűlt tésztára kanalazzuk a krémet, s hűtőbe tesszük legalább 2 órára, hogy a krém jól összeálljon, s szépen szeletelhető legyen a pite.

Nagyon gyorsan elkészíthető, frissítő nyári édesség. 

A fotó sajnos kicsit rossz lett a fények miatt. :(  Kicsit olyan mintha megégett volna de szerencsére nem. :) 

 

Jó étvágyat hozzá, Bea

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habcsokescukormaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412700113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása