A héten még strandolásra készültünk hétvégi programként, ám az időjárás közbeszólt. Így mi más is lehetne a napi program mint egy finom süti készítése. Mivel ettünk volna valami diós finomságot így esett a választásom a Pozsonyi kiflire. Igaz, hogy ez inkább egy klasszikus karácsonyi süti, de ha valami diós, akkor az nálunk bármelyik évszakban befutó.
Tésztájában hasonlít a klasszikus bejglire. Legalább is ahogyan én készítem, a nagymamám receptje alapján. Finom, puha, foszlós. S az a finom diókrém benne, amiből mindig kicsit több készül, hogy amíg kisül a kifli legyen mit eszegetni. :)
S íme a recept:
Kifli Hozzávalók:
40 dkg süteményliszt
14 dkg vaj
1 dl langyos tej
Instant élesztő ( mert most csak az volt itthon)
csipet sütőpor ( hogy a tészta könnyebb legyen)
5 dkg cukor az élesztő felfuttatásához
csipet só
1 tojás
3 ek tejföl
+ 1 tojás felverve a kiflik lekenéséhez
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sütőporral s a csipet sóval összekeverjük. Majd mehet bele a vaj amit kicsit elmorzsolunk. Utána pedig a tojás, tejföl, s a felfutott élesztő. Ezután laza tésztát gyúrunk belőle, s 15 perc pihentetés után fóliába csomagoljuk s mehet a hűtőbe legalább egy órára.
Közben elkészítjük a diókrémet:
25 dkg darált diót 15 dkg cukorral összekeverünk s kb. 1 dl tejjel felfőzünk. Egy kis rummal is ízesíthetjük, esetleg mazsolával ha szerejük. Mi nem, így a mazsola kimarad... :)
Mikor felfőtt, hagyjuk kicsit hűlni, s mehet a hűtőbe, míg a tészta is pihen.
Szépen megfog keményedni s könnyen lehet majd a tésztába tenni.
Kiflik összeállítása:
A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből s lisztezett felületen hengert nyújtunk belőle. Majd 16 egyenlő részre vágjuk, s kigömbölyítjük őket. Ezután egyenként meglapítjuk a tenyerünkkel s oválisra nyújtjuk. Ha ez kész a hideg diókrémet ráhelyezzük mindegyik kinyújtott lapocskára. Majd szorosan feltekerjük, s patkó alakot formálunk belőle.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket s megkenjük a kicsit felvert tojással. Majd hagyjuk kelni amíg kicsit megszáradt rajt a tojás. Ezután mégegyszer megkenjük a tojással s ismét hagyjuk száradni kicsit, s megszurkáljuk 2-3 helyen, hogy a gőz tudjon hol távozni a kiflikből. Ha ez is megszáradt, akkor betoljuk az előmelegített sütőbe 180 fokra s kb. 20-25 percig sütjük. Míg szép márványos lesz a teteje.
Még másnap is finom foszlós marad.
Ha nem akarjuk egyszerre kisütni akkor nyugodtan éjszakázhat a hűtőben egy estét, csak a tojással sütés előtt kenjük meg!
Jó étvágyat hozzá!
Bea