Minden ami finom...

Habcsók és Cukormáz

Habcsók és Cukormáz

Pozsonyi kifli

2017. július 15. - habcsokescukormaz

A héten még strandolásra készültünk hétvégi programként, ám az időjárás közbeszólt. Így mi más is lehetne a napi program mint egy finom süti készítése. Mivel ettünk volna valami diós finomságot így esett a választásom a Pozsonyi kiflire. Igaz, hogy ez inkább egy klasszikus karácsonyi süti, de ha valami diós, akkor az nálunk bármelyik évszakban befutó. 

Tésztájában hasonlít a klasszikus bejglire. Legalább is ahogyan én készítem, a nagymamám receptje alapján. Finom, puha, foszlós. S az a finom diókrém benne, amiből mindig kicsit több készül, hogy amíg kisül a kifli legyen mit eszegetni. :) 

S íme a recept:

Kifli Hozzávalók:

40 dkg süteményliszt

14 dkg vaj

1 dl langyos tej

Instant élesztő ( mert most csak az volt itthon)

csipet sütőpor ( hogy a tészta könnyebb legyen)

5 dkg cukor az élesztő felfuttatásához

csipet só

1 tojás

3 ek tejföl

+ 1 tojás felverve a kiflik lekenéséhez

 

Elkészítés

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sütőporral s a csipet sóval összekeverjük. Majd mehet bele a vaj amit kicsit elmorzsolunk. Utána pedig a tojás, tejföl, s a felfutott élesztő. Ezután laza tésztát gyúrunk belőle, s 15 perc pihentetés után fóliába csomagoljuk s mehet a hűtőbe legalább egy órára.

 

Közben elkészítjük a diókrémet:

25 dkg darált diót 15 dkg cukorral összekeverünk s kb. 1 dl tejjel felfőzünk. Egy kis rummal is ízesíthetjük, esetleg mazsolával ha szerejük. Mi nem, így a mazsola kimarad... :)

Mikor felfőtt, hagyjuk kicsit hűlni, s mehet a hűtőbe, míg a tészta is pihen. 

Szépen megfog keményedni s könnyen lehet majd a tésztába tenni.

 

Kiflik összeállítása: 

A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből s lisztezett felületen hengert nyújtunk belőle. Majd 16 egyenlő részre vágjuk, s kigömbölyítjük őket. Ezután egyenként meglapítjuk a tenyerünkkel s oválisra nyújtjuk. Ha ez kész a hideg diókrémet ráhelyezzük mindegyik kinyújtott lapocskára. Majd szorosan feltekerjük, s patkó alakot formálunk belőle.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket s megkenjük a kicsit felvert tojással. Majd hagyjuk kelni amíg kicsit megszáradt rajt a tojás. Ezután mégegyszer megkenjük a tojással s ismét hagyjuk száradni kicsit, s megszurkáljuk 2-3 helyen, hogy a gőz tudjon hol távozni a kiflikből. Ha ez is megszáradt, akkor betoljuk az előmelegített sütőbe 180 fokra s kb. 20-25 percig sütjük. Míg szép márványos lesz a teteje.

Még másnap is finom foszlós marad. 

Ha nem akarjuk egyszerre kisütni akkor nyugodtan éjszakázhat a hűtőben egy estét, csak a tojással sütés előtt kenjük meg! 

Jó étvágyat hozzá! 

Bea

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habcsokescukormaz.blog.hu/api/trackback/id/tr712666233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása