Ez most egy kívánság süti volt. Megkérdeztem mi legyen, s automatikus válasz ez volt rá:
Legyen puncstorta, de olyan amit még a cukrászdákban lehetett enni mikor gyerek voltam. Hát köszi. Egy alap ötletem volt rá, hogy mi kell a puncstortához de az, hogy ez valóban klasszikus legyen még egy kicsit utána olvastam. Eredetileg ez egy cukrászati nemes hulladékból (maradék piskótából, szélekből) készülő sütemény, mint alapesetben a mignon is. Mivel nálunk nem igen van maradék így mindent akkor készítettem frissen.
S az eredmény ízre állítólag olyan lett, mint a régi cukrászdákban kaphatóé. Ennek nagyon megörültem, így most veletek is megosztom a nagy sikert arató szerintem klasszikus puncstorta receptjét. :)
Hozzávalók piskóta:
12 tojás
240g süteményliszt
240g cukor
A fenti hozzávalókból piskótát sütünk.
A sárgáját habosra keverjük, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgájába belekeverjük a felvert fehérjét, majd beleszitáljuk a lisztet s összekeverjük, hogy a hab ne törjön meg. Én két adagban kevertem be, s 18cm-s magasfalú kivajazott tortaformában sütöttem ki. Előmelegített 180fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem. Majd hagyjuk kihűlni őket. Az egyiket félbevágjuk, az lesz a tortánk alapja s teteje. A másikat is félbevágtam, majd felcsíkoztam.
Hozzávalók töltelék:
A felcsíkozott piskóta
400g cukor
300ml víz
Rum ízlés szerint
Vanília ízlés szerint
300 g sárgabarack lekvár
Rózsaszín ételfesték (én Fractal gélfestéket használok, ami gyönyörű színt ad)
A cukorból, vízből, vaníliából szirupot készítünk az alábbi módon. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad a vízben. Ha elkezd forrni akkor onnantól nem keverjük, s 116 fokig forraljuk fel. Utána levesszük a tűzről, s ha kicsit hűlt, mehet bele a rum. Mikor annyira lehűlt a szirup, hogy bele tudunk nyúlni, mehet bele még 2 evőkanál sárgabaracklekvár, s alaposan keverjük el. Majd a végén mehet bele a színezék is, hogy szép rózsaszín legyen a töltelékünk. Ezután a feldarabolt piskótát belemártjuk a szirupba. Ez lesz a torta tölteléke.
A torta összeállítása:
A félbevágott piskóta egyik felét sütőpapírra helyezett tortakarikába tesszük, majd a felmelegített lekvárral megkenjük a tetejét. Erre mehetnek a szirupban megáztatott, majd kinyomkodott piskótadarabok, annyi rétegben amíg a piskóta el nem fogy. Ezután befedjük a félbevágott piskóta másik felével, aminek a töltelékkel érintkező oldalát szintén lekenjük a lekvárral.
Ha ez megvan akkor lesúlyozzuk a tortát, s egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni, hogy az ízek összeérjenek, s a torta összeálljon.
Másnap a maradék lekvárt felmelegítjük, s a karikából kivett tortát körbe megkenjük vele. Majd hagyjuk egy kicsit száradni, bőrösödni. Ha ez kész a végén leöntjük rózsaszín cukormázzal.
Vagy kedvünk szerint díszíthetjük, burkolhatjuk ahogy akarjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Bea