Minden ami finom...

Habcsók és Cukormáz

Habcsók és Cukormáz

Puncstorta

2017. augusztus 21. - habcsokescukormaz

Ez most egy kívánság süti volt. Megkérdeztem mi legyen, s automatikus válasz ez volt rá:

Legyen puncstorta, de olyan amit még a cukrászdákban lehetett enni mikor gyerek voltam. Hát köszi. Egy alap ötletem volt rá, hogy mi kell a puncstortához de az, hogy ez valóban klasszikus legyen még egy kicsit utána olvastam. Eredetileg ez egy cukrászati nemes hulladékból (maradék piskótából, szélekből) készülő sütemény, mint alapesetben a mignon is. Mivel nálunk nem igen van maradék így mindent akkor készítettem frissen.

S az eredmény ízre állítólag olyan lett, mint a régi cukrászdákban kaphatóé. Ennek nagyon megörültem, így most veletek is megosztom a nagy sikert arató szerintem klasszikus puncstorta receptjét. :)

Hozzávalók piskóta:

12 tojás

240g süteményliszt

240g cukor

A fenti hozzávalókból piskótát sütünk.

A sárgáját habosra keverjük, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgájába belekeverjük a felvert fehérjét, majd beleszitáljuk a lisztet s összekeverjük, hogy a hab ne törjön meg. Én két adagban kevertem be, s 18cm-s magasfalú kivajazott tortaformában sütöttem ki. Előmelegített 180fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem. Majd hagyjuk kihűlni őket. Az egyiket félbevágjuk, az lesz a tortánk alapja s teteje. A másikat is félbevágtam, majd felcsíkoztam.

Hozzávalók töltelék:

A felcsíkozott piskóta

400g cukor

300ml víz

Rum ízlés szerint

Vanília ízlés szerint

300 g sárgabarack lekvár

Rózsaszín ételfesték (én Fractal gélfestéket használok, ami gyönyörű színt ad)

A cukorból, vízből, vaníliából szirupot készítünk az alábbi módon. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad a vízben. Ha elkezd forrni akkor onnantól nem keverjük, s 116 fokig forraljuk fel. Utána levesszük a tűzről, s ha kicsit hűlt, mehet bele a rum. Mikor annyira lehűlt a szirup, hogy bele tudunk nyúlni, mehet bele még 2 evőkanál sárgabaracklekvár, s alaposan keverjük el. Majd a végén mehet bele a színezék is, hogy szép rózsaszín legyen a töltelékünk. Ezután a feldarabolt piskótát belemártjuk a szirupba. Ez lesz a torta tölteléke.

A torta összeállítása:

A félbevágott piskóta egyik felét sütőpapírra helyezett tortakarikába tesszük, majd a felmelegített lekvárral megkenjük a tetejét. Erre mehetnek a szirupban megáztatott, majd kinyomkodott piskótadarabok, annyi rétegben amíg a piskóta el nem fogy. Ezután befedjük a félbevágott piskóta másik felével, aminek a töltelékkel érintkező oldalát szintén lekenjük a lekvárral.

Ha ez megvan akkor lesúlyozzuk a tortát, s egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni, hogy az ízek összeérjenek, s a torta összeálljon.

Másnap a maradék lekvárt felmelegítjük, s a karikából kivett tortát körbe megkenjük vele. Majd hagyjuk egy kicsit száradni, bőrösödni. Ha ez kész a végén leöntjük rózsaszín cukormázzal.

Vagy kedvünk szerint díszíthetjük, burkolhatjuk ahogy akarjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Bea

A bejegyzés trackback címe:

https://habcsokescukormaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1212768586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása