Minden ami finom...

Habcsók és Cukormáz

Habcsók és Cukormáz

Croissant

2017. július 09. - habcsokescukormaz

Bevallom, már nagyon régóta szemezgettem a croissant receptjével. De be kell valljam nagyon macerásnak tartottam. Bár meg kell vallani, bizony a legfinomabb sütemények elkészítése közel sem pár perces munkával járnak. Hanem nagyon sok munkával. Viszont utána, mikor megérzed az illatát a sütőből, s alig bírod kivárni, hogy éppen annyit hűljön a friss ropogós croissant, hogy ne égesd le teljesen a szádat. Na annál jobb nincs. Akár magában, vagy egy kis vajjal, lekvárral. Akár simán vagy töltve, sósan vagy édesen. Minden változatban isteni. 

Rengeteget olvastam, s kutattam a legjobb recept után. Aztán az első sikertelen, a neten talált recept alapján készült kőkekmény, a kukában landolt kísérlet után. Úgy döntöttem nem adom fel,s találtam egy receptet az nlcafe oldalán ami nagyon hasonlított az eredeti francia recepthez amit szintén valamelyik oldalon találtam. Én ezt a receptet használtam, csak változtattam a liszt fajtáján s az élesztő mennyiségén. S szerintem így pont tökéletes lett.

Nem mondom, hogy gyors mert közel két napig készült de az biztos, hogy megérte minden befektetett óra.

Hát akkor íme ahogy én készítem a croissant...

Hozzávalók: ( kb. 8-10 darabhoz)

250g liszt ( sütemény lisztet használtam)

20g kristálycukor, + egy teáskanálnyi az élesztő felfuttatásához

5g só

egy csomag szárított élesztő vagy 15g friss élesztő

125ml langyos víz

150g hideg vaj ( fontos, hogy hideg legyen)

1 tojás kicsi tejjel felverve a lekenéshez

 

Elkészítés

A vizet langyosítsuk meg, majd tegyük bele a teáskanálnyi cukrot. Kicsit keverjük meg, majd mehet bele az élesztő, s várjuk meg amíg felfut.

Míg felfut az élsztő, az átszitált lisztet a cukrot, sót keverjük össze. Amíg ez elkészül az élesztő is felfut, tehát az is mehet a lisztes keverékhez. Gyúrjuk össze laza mozdulatokkal, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni úgy 20 percig. 

Pihentetés után a tésztát hagyd a tálban, s széleit húzd fel úgy, hogy minden alkalommal a közepébe nyomod a felhúzott tészta szélét. Ezt ismételt amíg körbe nem érsz. Ha ez megvan akkor fóliával letakarjuk, s mehet a hűtőbe legalább 8 órára de legjobb egy éjszakát benn hagyni.

Reggel kivesszük a tésztát a hűtőből. S kb. 20x20 cm-s négyzetet formálunk belőle. Majd a hideg vajat ráreszeljük, s boríték formára össze hajtjuk. ( ezt a módszert Limaránál láttam, s azóta is így használom). Ezután egy kicsit megnyújtjuk téglalap alapra, majd a tészta alsó harmadát hajtsd középre, majd rá a másik felét. Ezután folpackba csomagolva mehet a hűtőbe egy órára pihenni.

Ezt a lépést kétszer ismételjük. Az utolsó ismétlés s pihenés után egy kb. 30x45 cm-s téglalappá nyújtjuk a tésztát, s kívágjuk belőle a háromszögeket. 8-10 háromszög lesz attól függően milyen szélesre vágjuk. Ha ez kész, a szélesebb végétől feltekerjük a croissantokat s mehet a sütőpapírral bélelt tepsire s a felvert tojással megkenjük.

Majd kb. fél órát kelesztjük még. Közben előmelegítjük a sütőt 240 fokra. S beteszünk egy edénybe egy kis vizet, hogy gőzben süljenek, mert attól ropogósabb lesz a héja. (Gőzsütőben elég a gőz funkciót bekapcsolni, mivel nekem olyan nincs, így marad az edénybe tett vizecske, ami ugyanúgy megfelel).

Ha megkelt akkor a sütőt lejjebb vesszük kb. 220 fokra, s mehet be a croissant.

Addig sütjük amíg arany barna nem lesz. Majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. 

Mikor kihűlt, akkor pedig élvezettel elfogyasztjuk munkánk gyümölcsét!

Jó étvágyat hozzá, 

Bea

A bejegyzés trackback címe:

https://habcsokescukormaz.blog.hu/api/trackback/id/tr212650773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása